ajmo malo i o ovome...da vidimo kako ga pripremate,kako ga dajete, koje sjeme koristite...i kakva su vam klijališta...sezona se bliži..pa i da se o tome malo raspišemo
klijavo sjeme

Dean- Broj postova: 1736
Registration date: 19.08.2008
- Post n°2
Re: klijavo sjeme
sjemeza klijanje od manitobe
naveče ga stavim da se moči - dobro ga isperem u situ
drugo veče ga stavim u sito, na jednu šalicu i poklopim sa tanjurićem
i drugi dan ujutro imam proklijano sjeme
dobro ga je čim više puta ispirati ispod špine...
nije loše staviti nešto za dezinfekciju u vodu kojoj se namače, talijani stavljaju "amuchinu" neka vrsta varikine...nisam probavao jer neznam dali je baš to isto što i naša varikina a amuchinu se nikad ne sjetim kupiti kad sam u Italiji, ja sam u tu svrhu koristio ekstrat sjemenki grejpa iam ga za kupiti u biljnim apotekama, ponekad ga stavim i u vodu za piće 7 kapi na litru vode.
sjeme pomiješam sa malom količinom kus kus - a i takvo dajem pticama
naveče ga stavim da se moči - dobro ga isperem u situ
drugo veče ga stavim u sito, na jednu šalicu i poklopim sa tanjurićem
i drugi dan ujutro imam proklijano sjeme
dobro ga je čim više puta ispirati ispod špine...
nije loše staviti nešto za dezinfekciju u vodu kojoj se namače, talijani stavljaju "amuchinu" neka vrsta varikine...nisam probavao jer neznam dali je baš to isto što i naša varikina a amuchinu se nikad ne sjetim kupiti kad sam u Italiji, ja sam u tu svrhu koristio ekstrat sjemenki grejpa iam ga za kupiti u biljnim apotekama, ponekad ga stavim i u vodu za piće 7 kapi na litru vode.
sjeme pomiješam sa malom količinom kus kus - a i takvo dajem pticama

ikayke- Admin

- Broj postova: 1436
Registration date: 09.09.2008
- Post n°3
Ja isto koristim klijavo sjeme od manitobe... namacem ga cca 6 sati... i onada ge stavim u sito i u jedan prozirau zdjelu i poklopim sa poklopcem da drzi vlagu...
od ove godine obavezno cu prije davanja pticama 1 min u mikrovalnu na termicku obradu.... cuo da za majore to neophodno, pa nije mi tesko to napravit i za kanarince i nase obicne cesljugare¨!!
od ove godine obavezno cu prije davanja pticama 1 min u mikrovalnu na termicku obradu.... cuo da za majore to neophodno, pa nije mi tesko to napravit i za kanarince i nase obicne cesljugare¨!!

ticar- Moderator

- Broj postova: 2654
Registration date: 09.06.2008
- Post n°4
ja ga držim u vod 1 dan i onda ga ostavim u situ još dva dana s tim da ga dva puta dnevno ispirem pod vodom,stoji mi u kući pa se lijepo treći dan osuši i proklija.

Gost- Gost
- Post n°5
Ja seme za klijanje drzim 6-8 sati u vodi,da napomenem pre potapanja u vodu prekontrolisati da nema plesnivih semenki,nakon toga ispiranje pod cesmom oko 5 minuta.
Nakon potapanja opet ispiranje,duze nego prvi put,onda ga stavljam u jednu prozirnu ciniju sa poklopcem na frizider(to sam procitao na jednom sajtu da je na frizideru najstabilnija temperatura u sobi).Nakon 36-42 sata seme proklija i spremno je za davanje(ispiranje pod jakim mlazom opet pa susenje).
Vidjao sam kod odgajivaca da seme potope po 3 dana i takvo ga daju pticama,pa posle pricaju kako ne valja davati klijavo seme
Nakon potapanja opet ispiranje,duze nego prvi put,onda ga stavljam u jednu prozirnu ciniju sa poklopcem na frizider(to sam procitao na jednom sajtu da je na frizideru najstabilnija temperatura u sobi).Nakon 36-42 sata seme proklija i spremno je za davanje(ispiranje pod jakim mlazom opet pa susenje).
Vidjao sam kod odgajivaca da seme potope po 3 dana i takvo ga daju pticama,pa posle pricaju kako ne valja davati klijavo seme

ticar- Moderator

- Post n°6
ja ga tek četvrti dan dam pticama kad baci lijepu klicu.s tim da ga održavam vlažnim sve do 12 sati prije davanja.samo se osuši i onda ga dajem

Gost- Gost
- Post n°7
pošto kod mene nema za kupiti hrane za klijanje koje mi drugo sjeme preporučujete da koristim za klijanje. može li mješanica koju dajemo za jesti.

Dean- Broj postova: 1736
Registration date: 19.08.2008
- Post n°8
cardelius je napisao/la:pošto kod mene nema za kupiti hrane za klijanje koje mi drugo sjeme preporučujete da koristim za klijanje. može li mješanica koju dajemo za jesti.
može ako klija, samo je problem što u mješavini ne klija svo sjeme u isto vrijeme...mislim da suncokreta možeš nabaviti 100% možeš i samo njega klijati, ili samo niger, problem je u tome što je niger koi je kod nas na tržištu mislim termički obradjen i kao takav ne klija...pitanje je koliko je kao takav uopće hranjiv za ptice ali ....
da rezimiramo...možeš klijati šta god hoćeš

saso78- Broj postova: 766
Registration date: 20.07.2008
- Post n°10
Uljana repica ja klijam i sasvim sam zadovoljan,a i moje ptice.

Said_the_great- Broj postova: 96
Registration date: 17.01.2009
- Post n°11
prije nego sto postavim pitanje zelim da pozdravim sve ljubitelje i uzgaivace češljugara kao i one koji su dosli na ideju da pokrenu ovaj forum na kojem ima toliko korisnih savjeta pomocu kojih cu nadam se ovo ljeto uspjeti da izležem svog prvog štiglića
)
koliko klijavog sjemena je dovoljno po jednom češljugaru na dan, i da li je to klijavo sjeme osnovna hrana u tom periodu ili sluzi kao dodatak u ishrani uz standardnu mjesavinu,
( i ako jest dodatak, od kad do kad ga dajete ) ??!
koliko klijavog sjemena je dovoljno po jednom češljugaru na dan, i da li je to klijavo sjeme osnovna hrana u tom periodu ili sluzi kao dodatak u ishrani uz standardnu mjesavinu,

ticar- Moderator

- Post n°12
Said_the_great je napisao/la:prije nego sto postavim pitanje zelim da pozdravim sve ljubitelje i uzgaivace češljugara kao i one koji su dosli na ideju da pokrenu ovaj forum na kojem ima toliko korisnih savjeta pomocu kojih cu nadam se ovo ljeto uspjeti da izležem svog prvog štiglića)
koristi se za pripremu prije parenja, za odhranu mladih.uz to se mora davati i normalna hrana. mozes im davati svaki dan po ajmo reci pola zlice.

sestoperac- Broj postova: 842
Registration date: 07.11.2008
- Post n°13
http://www.500images.com/uploads/1416811486klij%20sj%2022012009536.jpg
Zadnja promjena: sestoperac; ned 25 sij - 17:30; ukupno mijenjano 2 put/a.

ticar- Moderator

- Post n°14
sestoperac je napisao/la:
nema tu ništa.

sestoperac- Broj postova: 842
Registration date: 07.11.2008
- Post n°15
probaj sad

![[Vrh]](http://illiweb.com/fa/invision/p_up_en.gif)