ERVINO je napisao/la:
iz svega iznesenog želim samo utvrditi da je svaka izložba nova utakmica i da je u ovom našem hobiju primarno druženje i razmjena iskustva iz uzgoja
Ervino,svaka ti je na mjesto,a ova i pogotovo

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
ERVINO je napisao/la:
iz svega iznesenog želim samo utvrditi da je svaka izložba nova utakmica i da je u ovom našem hobiju primarno druženje i razmjena iskustva iz uzgoja
zoranV je napisao/la:Ma ja mislim da je sve vezano za to kakav vas sudac zapadne.JA sam bio na tri izložbe, Pula,Rijeka i Zagreb i na sve tri su mi ptice drugačije ocjenjene,kao i mojim kolegama ,koji su izlagali skupa sa mnom .Evo kako je to bilo:
Pula:
1. mjesto - Zoran
2. mjesto - Joža
3. mjesto - Aldo
Rijeka:
2. mjesto - Joža
3. mjesto - Zoran
nije dobio nagradu - Aldo
Zagreb:
1. mjesto - Joža
2. mjesto - Aldo
3. mjesto Zoran
Eto,ovo je "Riblja čorba"
Evo ,to bi bilo to![]()
https://www.youtube.com/watch?v=GrEDrbjIko4
zoranV je napisao/la:Znači ,sve je odlučio broj 044 ?
Kud ga zamjeni![]()
Zorane to bi trebalo na p.p., ali pošto svi mi osmorica iz Pule pratimo ovaj forum onda ovako: Bepo i Lino dolaze kod mene i u 15 do 7 krečemo po Deana, zatim idemo po Ervina, ako nismo puno čekali Deana onda smo oko 7 i 10-15 u Vodnjanu kod Patrika, slijedeča stranica Jože u Žminju, slijediš ti, izračunaj malo kad bi bili približno kod tebe. Vozim ja, konbi je novi Ford Tranzit.zoranV je napisao/la:Ja sam se spakovao i čekam polazak za Zagreb,od uzbuđenja neću moći oka sklopiti.Zato bi bilo najbolje da mi krenemo još večeras.
Ako ipak krećemo sutra,samo me zanima vrijeme kretanja ?
ERVINO je napisao/la:
Pozdrav,
Standard je ISTI ocjena je odraz trenutnog stanja ptice. Zavisno od bodovnog minimuma ili ranga izložbe broj bodova može varirati od 2-4 boda razlike...Primjer bodovni minimum u Rijeci 90 bodova za bilo koji plasman = COM pravilo ...dakle ako imamo 3 ptice sa 90 bodova prva se diže za dva boda (92) druga za bod (91)treće ostaje na 90 jer tako nalaže pravilo COM po kojem razlika u plasmanu mora biti jedan bod ...Na našim se izložbama uglavnom primjenjuje bodovni minimum 90-89-88 te nije potrebno dodatno dodavati bodove za diferencijaciju plasmana...Razlika može nastati i u različitoj primjeni kriterija s obzirom na rang izložbe gdje se na niže rangiranim izložbama ide sa blažim kriterijima ( ako je konkurencija u grupi slabija npr. ako imamo tri izložene ptice u grupi obično se gleda sve nekako nagraditi pa ako te ptice dođu na državno gdje ih je 15-20 ptica u istoj grupi a nemaju kvalitet lako mogu dobiti 2-3 boda manje ....) iz svega iznesenog želim samo utvrditi da je svaka izložba nova utakmica i da je u ovom našem hobiju primarno druženje i razmjena iskustva iz uzgoja![]()
![]()
,,, pozdrav
Pozdrav svima,salitos je napisao/la:Pozdrav svima..Dotakli ste se ovdje teme suđenja pa bi i ja dao svoj komentar.Pošto cu u narednom periodu pokušati uzgajati ahat normal crvene mozaike pratio sam kako su ove ptice ocijenjene u Rijeci i Zagrebu i uvidio znacajnu razliku u ocjeni kod nekih uzgaivaca u Zagrebu i Rijeci!Standard je valjda isti za svaki grad i državu!?Šta je u pitanju?Sudijsko ne znanje ili ono famozno da se nekom sviđa ovako,a nekome onako?Ima valjda standard!Ili je opet nešto sasvim treće u pitanju....Još jednom pozdrav svima na forumu i ako moze neki komentar na ovo..
ticar je napisao/la:
to je ono što se meni ne sviđa nikako,nije bitno jel po COM-u i po neznam ni ja čemu,ako ptica vrijedi 92 boda daj joj 92 boda ako vrijedi 86 onda daj 86,jer npr,ako je u nekoj kategoriji prijavljeno 5-6 ptica i nijedna ne valja čemu onda ono ma daj mu digni koji bod pa da neka i ova kategorija bude nagrađena.ako ne valja ne valja,nema nagrade i gotovo.znam da bi po tim "mojim" pravilima bilo jako malo medalja ali neka,nek ljudi znaju na čemu su.
na taj način se krivo vodi uzgajivač koji po nekad kao što vidimo bude zbunjen.
mene ne čudi kad ptica na 3 izložbe bude ocjenjena sa 91-90 pa na državnoj padne na 88,zna se da se ptice izmore,izrazbijaju....
ali me čudi kad ptica na 3 izložbe ima po 87-88 bodova a na državnoj dobije 90-91
DjordjeVet je napisao/la:da li bi neko mogao da slika i okaci neke od izlozenih ptica, prema brojevima kaveza koje navodim?
to su brojevi (sve naravno bastardi faune evrope)
1188
1222
1223
1224
1225
1226
1227
1228
1229
1230
1231
prosle godine me je takodje zanimalo par ptica, koje su trebale biti slikane u kutijama (pa zato nisu posebno slikane), ali nista od toga, nazalost...valjda ce se ove godine naci neka dobra dusa da i meni ispuni zelju, kad vec ne mogu doci u Zagreb da sve to vidim uzivo..![]()
bocka je napisao/la:Prije nego li sredim utiske iz Zagreba hteo bi dati jedan moj predlog koji sam ga predložio nekim sudijama na samoj izložbi.
Koliko mogu pratim sva državna šampionata od bivših Jugoslovenskih republika (izuzev Slovenije ) u kojima provlaču se isti ili slični problemi navedeni u ovoj temi.
Moj predlog ima dve varijante:
# Prva je da se državni šampionat održi prvi u državu a nakon ngega svi ostali lokalni šampionati
# Druga je da sudije unapred budu određeni za državni šampionat a da pri tome nemaju pravo suditi na lokalnim šampionatima.
Sa ovim postiže se hijararhija određenih sudaca na njihov rad i način ocenjivanja bez ikakvog subjektiviteta.
U prvoj varijanti izbeči če se maltretiranje onih ptica koje imaju namjeru učestvovati na više takmičenja jer ima puno slučajeva da eksponat još na lokalno takmičenje doživi neki stres i sl. odnosno ta ista ptica na državno šampionatu krahira.
Mislim da neče niko da mi zameri na ovakvo moje razmišljanje jer neznam sve Vaše takmičarske propozicije u koje ne želim se mješati jer na to nemam ni pravo.
Pozdrav Bocka
MARIN je napisao/la:Evo i mene kako bi donekle prokomentirao ovu našu zagrebačku državnu.Dosta je kritika upućeno kako u ovoj temi tako i u nekim drugim.Možda bi i ja ponešto mogao dodati npr.katalog sa šiframa uzgajivača koje važe tek dogodine.Po prvi put bez brojeva prstena ptice.Samo redni brojevi koji ništa ne znače.Kako prodati ili kupiti baš određenu pticu?Kako dokazati da se radi baš o toj ptici?Ali nema veze valjda će dogodine i to biti ispravljeno.Naglasak bi stavio na neke pozitivne stvari.Kao i obično ptice smo nosili ja i moj prijatelj AA.Na samom prijemu nismo imali problema.Sami smo stavljali ptice u označene kaveze ,a već toliko pominjana djeca su nas pratila i stavljala hranu i vodu.Prisutni domaćini ,premda malobrojni,bili su izuzetno susretljivi.Stoga koristim priliku da se zahvalim gospodi Marceljaku,Jurjeviću te naročito Igoru Prosenici ,koji nam je mnogo pomogao i bio na usluzi u svakom trenutku.Također pozdravljam i gospodu Markovića i Zjaču sa kojima smo proveli večer u ugodnom razgovoru i prisjećanju na neke zgode iz prošlosti.
A sad ono što je najvažnije.Mislim da je izložba više nego uspjela sa pokazanim kvalitetom i raznovrsnošću.I još važnije dobili smo tri nova suca.Svima od srca čestitam ,a naročito "mome" Crvu.Tresao se kao prut ,ali je na kraju sve dobro završilo.Ipak malo pomalo idemo napred.Mlađe snage pristižu.
A kad smo već kod mladih ne mogu zaobići i ne spomenuti izuzetno osvježenje u našoj ornitokulturi.Radi se o momku od 22 godine.Pomalo samozatajnom,uzornom studentu i tihom i pristojnom.Uz to već postao sudac i jedan od najjačih uzgajivača u državi.Mislim da je drugi u generalnom plasmanu.Pogledajte samo što je sve taj dečko izložio.Svaka čast!
Vjerovatno pogađate radi se o Andreju Gregušu.Bravo Andrej čestitam!Da nam je makar još takvih.Eto toliko od mene za ovaj put.