by cevap on pet 27 vel - 17:46
Cijena kanarinaca boje u Danskoj, van sezone parenja se krece zavisno od kvaliteta, od 25-35 evra (privatno). U radnjama su te cijene napucane na duplo. Cijena zenke u PUNOJ sezoni parenja moze dostici i cijenu od preko 200 evra.
E sad ima jedna druga stvar. Svako sprema ptice za vlastiti uzgoj, i malo ko ima viska zenki, sto zbog uzgojnog plana sto zbog prostora. Koliko god mi bili prijatelji, mislim da je bezobrazno zvati i traziti da mu prodam nesto sto sam ostavio sebi za uzgoj. Ako na to i pristanem (sto je ravno trecem svjetskom ratu ili sedmici na lotu), nema pravo da se naljuti ako mu zviznem cijenu da mu se zavrti u glavi. Ako se naljuti, nije mi uopste prijatelj i takvi mi ne trebaju ni kao poznanici.
To sto on, ja ili neko treci, ne misli na vrijeme da nabavi ptice za uzgoj, je vlastita greska. Zato ne treba da ispasta neko ko je na to mislio na vrijeme. A sta je sa onom silnom hranom i vitaminima, sto ptice napucavamo u kondiciju. Pa ima valjda i to svoju cijenu. Jedno je kupiti pticu kod trgovca preprodavca a drugo kod uzgajivaca i to spremnu za parenje.
Ja te ljude stvarno ne shvatam.
Jednom sam bio popizdio samo tako i kazem covjeku ravno 1.500 evra

.
Ako je stvarno lud i hoce dati tolike pare za pticu, nek je odmah nosi

.
Znam sluchaj jednog kolege iz Svedske koji mi je pricao da mu je doshao covjek da kupi ptice. Posto ova, posto ona i tako redom. Ovaj mu pokaze ptice i kaze koje su cijene, medjutim tip bacio oko na jednog muzjaka kojeg je moj prijatelj ostavio sebi za uzgoj. Najbolji medju njima. I koliko kosta, pa koliko kosta, te ovaj da ga odjebe kaze 500 evra. Tip se uhvati za novcanik i bez ijedne rijeci izbroji 500 somova

.
Tako.....da zna i to biti opasno. jebesh pare, kad ti tako pokupi muzjaka od 93 boda koga si mislio pariti na 10 zenki

.....