pozdravljam sve na forumu.Interesiraju me vasa iskustva u vezi cupanja mladih od strane zenke i medusobno cerupanje u volijeri.Ove godine su mi zenke masakrirale mlade i pored toga sto sam dao materijala za gnjezdo u izobilju.

cupanje perja

drazenxp- Broj postova: 2225
Registration date: 09.06.2008
- Post n°2
Re: cupanje perja
Ima više razloga, ili ženke žele otjerati mlade od sebe da se sami hrane, a da one mogu raditi novo gnijezdo, pa im čupaju perje, a ima i poremećaj kad ptice počmu čupati i /ili jesti perje jedna drugoj, a to se prenosi i na mlade iz generacije u generaciju.
Npr. mladoj ženki mama čupa perje, čupa i ona svojim mladima.
Meni je, nevezano za to, mladac od prošle godine očupao kompletna krila sam sebi bez vidljivog razloga (paraziti, stres, nema šanse) i sad mu rastu nova krila i više ih ne čupa.
Svakako je to na psihičkoj bazi, a detaljnim promatranjem ptica naći ćeš točan uzrok.
Npr. mladoj ženki mama čupa perje, čupa i ona svojim mladima.
Meni je, nevezano za to, mladac od prošle godine očupao kompletna krila sam sebi bez vidljivog razloga (paraziti, stres, nema šanse) i sad mu rastu nova krila i više ih ne čupa.
Svakako je to na psihičkoj bazi, a detaljnim promatranjem ptica naći ćeš točan uzrok.

malinois- Broj postova: 1561
Registration date: 18.03.2009
- Post n°3
problem je u tome sto imam 24 zenke ,odvojija sam 72 mlada a 80 je bez repa

PESTI- Broj postova: 1413
Registration date: 11.03.2009
- Post n°4
malinois je napisao/la:pozdravljam sve na forumu.Interesiraju me vasa iskustva u vezi cupanja mladih od strane zenke i medusobno cerupanje u volijeri.Ove godine su mi zenke masakrirale mlade i pored toga sto sam dao materijala za gnjezdo u izobilju.![]()
![]()
Pozdravljam i ja tebe malinois,problem je to svakog uzgajivača ptica,pogotovo kanarinaca.
Moje iskustvo po tom pitanju jest da izlaskom mladih iz gnjezda treba ženki ponuditi ,,nekakvu krpicu ili konopčič,,da troši svoju silu u vezi čupanja, mada ni to uvjek ne pomogne---ha ha meni je jedna lani operušala sve mlade do gole kože a sama sebi čitava ledja . bolji savjet od ovog da u večoj mjeri pomaže neznam.

- Post n°5
A ne znam ,sve sam analizira.Svitlo mi radi 13 sati,temperatura 18 stupnjeva,razmislja sam da je mozda problem sto imam u prostoriji veci broj raspjevanih muzjaka.Zanimljivo da su skoro sve cupale mlade.

Fago- Broj postova: 699
Registration date: 16.10.2008
- Post n°6
Malo si ih preforsirao prijatelju
Odvoji ih što prije od roditelja čim izlete žičana pregrada, tako da nisu u doticaju s ženkom, a može ih hraniti kroz žice. A kad ih pustiš u letjelicu stavi im male štapiće tako da budu za 1 pticu. Obilje vode za kupanje i to bi trebalo pomoći.
P.S. Isto tako kako je umjeće 'dignuti' pticu treba ih znati održavati na 'radnoj temperaturi'
Čisto sumnjam da to ne znaš, ali čovjek se opusti pa ode sve u ...
Odvoji ih što prije od roditelja čim izlete žičana pregrada, tako da nisu u doticaju s ženkom, a može ih hraniti kroz žice. A kad ih pustiš u letjelicu stavi im male štapiće tako da budu za 1 pticu. Obilje vode za kupanje i to bi trebalo pomoći.
P.S. Isto tako kako je umjeće 'dignuti' pticu treba ih znati održavati na 'radnoj temperaturi'

- Post n°7

bocka- Broj postova: 1525
Registration date: 23.11.2008
- Post n°8
OD ISKUSTVA JA RADIM SLEDEČE: KAD VIDIM DA KANARIJA SE DIGLA IZ SEDALA I NE LEZI PREKO MLADE ONDA ODMAH STAVLJAM KADICU ZA KUPANJE.
KANARIJA ODMAH ULAZI I RADO SE KUPA JER OD DUGOG LEŽENJA NAKUPI JOJ SE PUNO PREŠINE I KOJEŠTA.
ISTO TAKO KADA MLADE JAVRIJE VIDE KAKO IM SE MAJKA KUPA ODMAH I ONE PRIHVATE KUPANJE.
AKO KADICE STAVLJATE SVAKI DRUGI DAN NEŠETE IMATI PROBLEMA KAKO SA STAROM KANARINKOM TAKO I MLADI NE ČE SE MEĐUSOBNO KLJUCAATI PO PERJE.
KANARIJA ODMAH ULAZI I RADO SE KUPA JER OD DUGOG LEŽENJA NAKUPI JOJ SE PUNO PREŠINE I KOJEŠTA.
ISTO TAKO KADA MLADE JAVRIJE VIDE KAKO IM SE MAJKA KUPA ODMAH I ONE PRIHVATE KUPANJE.
AKO KADICE STAVLJATE SVAKI DRUGI DAN NEŠETE IMATI PROBLEMA KAKO SA STAROM KANARINKOM TAKO I MLADI NE ČE SE MEĐUSOBNO KLJUCAATI PO PERJE.

zvrcko sen- Moderator

- Broj postova: 1593
Registration date: 08.12.2008
- Post n°9
malinois je napisao/la:slazem se ,ima logike.16. dan su poludile za novo parenje.ocupale su ih kroz zice
e pa što ih nisi pario......
jao jao ma neznate vi ovog anštajna nekuka on što mu je očepuralo mlade nego što ima prosjek 3,0000000000 po ženci i to mu nisu sve krenule ,a on planiro 4,56 po ptici....
jao jao što majka Marija rodi,,,, je lijep al nezgodan.

- Post n°10
nije bitno brojno stanje a ni prosjek.Zanimljivo je to sto su bas sve zenke cupale mlade.Da je to uradilo par njih moglo bi se rec ,poremecaj ili losa navika.Ocigledno je da sam ja pogrijesio u necem ali nisam bas siguran u cemu

![[Vrh]](http://illiweb.com/fa/invision/p_up_en.gif)